Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 870]

Czekodżem z czarnej porzeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Czekoladowy dżem z wyczuwalną nutką orzechów i czarnej porzeczki.

Czekodżem z czarnej porzeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekodżem z czarnej porzeczki

 

Sposób przygotowania:

Czekodżem z czarnej porzeczki
Porzeczki wypłukać i oczyścić. Smażyć w rondlu z grubym dnem, aż owoce się rozpadną. Można odrobinę podlać wodą. Gorące przetrzeć przez sito i smażyć jeszcze mus, aż zacznie gęstnieć. Dodać cukier, ale próbować na smak. Wszystko zależy od owoców. Wymieszać. Do gorącego dżemu dodać czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Orzechy zmielić i uprażyć na patelni. Dodać do dżemu i wymieszać. Całość zagotować, włożyć do słoiczków i pasteryzować 15min. Smacznego!
Czekodżem z czarnej porzeczki
Do przetartego musu dodać cukier i wymieszać.
Czekodżem z czarnej porzeczki
Do gorących porzeczek dodać pokruszoną czekoladę.
Czekodżem z czarnej porzeczki
Orzechy zmielić i lekko uprażyć na patelni.
Czekodżem z czarnej porzeczki
Orzechy dodać do porzeczek połączonych z czekoadą