czerwona papryczka

czerwona papryczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 50]

Czekolada azteków- przepyszna

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zbliżają się długie, zimne, jesienne wieczory a najlepszym sposobem na to, aby się zrelaksować jest kubek gorącej, aromatycznej czekolady

Czekolada azteków- przepyszna

Składniki:

Czekolada azteków- przepyszna

 

  • 60 g czekolady mlecznej
  • 60 g czekolady czarnej
  • 1/2 l mleka
  • 50 g cukru
  • 2 gozdziki
  • szczypta wanilii
  • szczypta startej galki muszkatolowej
  • kawalek cynamonu

Sposób przygotowania:

Czekolada azteków- przepyszna

Do garnuszka wsypac cukier, dodać przyprawy / bez galki muszkatolowej /, mleko, zagotowac. następnie odstawić na pół godziny. Znówu postawic na ogniu, dodac czekolady i stopic je nie dopuszczajac do zagotowania / mozna zastosowac kapiel wodna / podac scierajac troche gałki muszkatołowej na wierzch - Aztekowie lubili pić ten napoj na zimno, Maya na gorąco