Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Czekolada jeżynowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Można używać jako nadzienie do deserów , krem do ciast , na chleb , do deserów.

Czekolada jeżynowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Czekolada jeżynowa

 

  • 1 szklanka jeżyn
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki ginu ( powinien być rum ale gin z reguły mam a rum nie )

 

Sposób przygotowania:

Czekolada jeżynowa
Umyć , przebrać jeżyny ( można robić z mrożonych ).Włożyć do garnka . Dodać cukier . Podgrzewać aż puszczą sok .Potem jak z każdą konfiturą - gotować i mieszać odkrytą aż zrobi się odpowiednio gęsta .Dodać kakao i rum . Dobrze wymieszać tak by miało konsystencję dobrej konfitury .
Jeśli jest do spożycia od razu to ostudzić i trzymać w zamykanym pojemniczku w lodówce . Jeśli robimy na zapas to gorącą przekładać do wyparzonych - suchych słoików , dobrze zamknąć i pasteryzować 10 minut .
Czekolada jeżynowa
Jeżyny zasypać cukrem , dodac kakao i dusić tak jak każdy dżem
Czekolada jeżynowa
Dzem w tarakcie gotowania trzeba mieszać i pilnować kiedy osiagnie porządaną gęstość

Tagi:

czekolada