bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Czekolada po meksykańsku

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Przepis pochodzi z ksiązki Kuchnie świata z działu Meksyk. Solidna porcja kalorii:)

Czekolada po meksykańsku

Składniki:

Czekolada po meksykańsku

 

  • 700ml mleka
  • 200 ml śmeitany kremówki
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • szczypta chilli (lub ciut weicej)
  • cukier waniliowy
  • likier pomarańczowy lub wiśniowy
  • bita smietana w sprayu lub smietana ubita na wierzch
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania:

Czekolada po meksykańsku
Mleko ze smietana i cukrem zagotowac. dodac połamana czekolade i ropuscic mieszajac w goracym mleku, dodać chilli. Na dno wysokiej szklanki wlac troche likieru (dla dzieci bez), wlac goracą czekolade na gore dodac smietana i posypac kakao. Gotowe. I zamknac oczy i nie liczyć kalorii;) Wychodza 3 solidne porcje