Sposób przygotowania:
Czekoladki z mascarpone i cynamonem
Do miski przekładamy mascarpone i delikatnie roztrzepujemy. Dodajemy cukier puder i mieszamy. Białą czekoladę rozpuszczamy w kapieli wodnej i dodajemy do serka. Do nadzienia dosypujemy cynamon i całość mieszamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gorzką czekoladę łamiemy na kawałki i kilka kawałków rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy czekolada będzie płynna za pomocą pęczelka smarujemy nią foremki. Ja użyłam foremki silikonowej, ale można też małych papilotek. Tak posmarowane foremki wkładamy na ok 5 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągamy foremki, rozpuszczamy kolejne kawałki czekolady i ponownie smarujemy foremki. Wstawiamy na 5 minut do lodówki, po czym trzeci raz powstarzamy czynność i wstawiamy foremki do lodówki na ok 15 minut. Foremki muszą być dokładnie pokryte czekoladą. Po tym czasie wypełniamy foremki przygotowanym nadzieniem i chłodzimy w lodówce ok 15 minut. Po tym czasie zamykamy foremki resztą rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady. Gotowe chłodzimy ok 30 minut. Po wyjęciu z foremek możemy udekorować czekoladki cukrowymi ozdobami, posmarowanymi z jednej strony roztopiona czekoladą, aby się przykleiły. Przechowujemy w lodówce, gdyż nadzienie czekoladki jest płynne.
marietta
monikaT83