Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Czekoladki z nadzieniem ajerkoniakowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pomysł na zrobienie czekoladek nadziewanych alkoholem, chodził mi po głowie już od bardzo dawna, ale nie miałam specjalnych foremek. Dziś zrobiłam w foremce po bombonierce.

Czekoladki z nadzieniem ajerkoniakowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladki z nadzieniem ajerkoniakowym

Na czekoladki

  • gorzka czekolada 150 g

Nadzienie

  • ajerkoniak - 20 ml
  • biała polewa - 40 g
  • frużelina jagodowa - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Czekoladki z nadzieniem ajerkoniakowym
Do garnuszka wsypać 50 g czekolady, rozpuścić czekoladę nad parą wodną. Za pomocą pędzelka wysmarować czekoladą, dno i boki foremek, odstawić do lodówki do stężenia.

W tym czasie przygotować nadzienie. Do metalowego garnuszka wlać ajerkoniak, dodać białą polewę, mieszając nad parą wodną, doprowadzić do rozpuszczenia polewy i połączenia składników, ostudzić.

Następnie nadzienie nałożyć w czekoladowe wgłębienie, wstawić do lodówki. Rozpuścić pozostałą czekoladę, ostudzić, zalać wierzch czekoladek, odstawić do całkowitego stężenia.

Ostrożnie wyjmować czekoladki z foremek. Ja nie miałam sylikonowych foremek, więc zrobiłam je w plastikowej foremce.
Czekoladki z nadzieniem ajerkoniakowym
Do garnuszka wsypana czekolada i ustawiona nad parą wodną
Czekoladki z nadzieniem ajerkoniakowym
Czekolada została rozpuszczona w kąpieli wodnej
Czekoladki z nadzieniem ajerkoniakowym
Wnętrza foremek zostały wypełnione nadzieniem i zastudzone
Czekoladki z nadzieniem ajerkoniakowym
Następnie znowu przykrywamy gorzką czekoladą