Sposób przygotowania:
Czekoladowa bomba
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody.Mleko zagotować.
Żółtka utrzeć z cukrem, delikatnie zalać gorącym mlekiem, i przez chwilę trzymać na ogniu cały czas mieszając, uważać by krem się nie zważył.
Czekoladę rozpuścić na parze i delikatnie połączyć ze śmietanką i żelatyną. Ostudzić, wymieszać z żółtkowym kremem.
Przestudzić.
Okrągłą salaterkę wyłożyć przezroczysta folią i do środka wlać masę czekoladową i wstawić do lodówki na 5
godzin.
Deser wyjąć z lodówki, przewrócić miskę i bombę umieścić na talerzu, usunąć folię, na wierzchu posypać kakao i udekorować wiórkami czekoladowymi.
Żółtka utrzeć z cukrem, delikatnie zalać gorącym mlekiem, i przez chwilę trzymać na ogniu cały czas mieszając, uważać by krem się nie zważył.
Czekoladę rozpuścić na parze i delikatnie połączyć ze śmietanką i żelatyną. Ostudzić, wymieszać z żółtkowym kremem.
Przestudzić.
Okrągłą salaterkę wyłożyć przezroczysta folią i do środka wlać masę czekoladową i wstawić do lodówki na 5
godzin.
Deser wyjąć z lodówki, przewrócić miskę i bombę umieścić na talerzu, usunąć folię, na wierzchu posypać kakao i udekorować wiórkami czekoladowymi.