Sposób przygotowania:
Lodowa bomba bardzo czekoladowa
Masa z ciemnej czekolady: Obie czekolady -mleczna i gorzka roztopić w kąpieli wodnej. Do rondelka przelać śmietanę,dodać ziarenka wanilii, skórkę z pomarańczy. Zagotować na małym ogniu. Zdjąć z ognia. Dodać czekoladę i dobrze wymieszać. Jajka ubić z solą. Cały czas ubijając dodać ekstrakt a potem stopniowo wlewać czekoladę ze śmietaną i połączyć obie masy. Następnie ponownie przelać do rondelka,postawić na średni ogień i gotować cały czas mieszając aby zgęstniało. Zdjąć z ognia. Orzechy,rodzynki i morele posiekać. Dodać do masy i dobrze wymieszać. Miskę włożyć do zimnej wody i ostudzić. Do dużej miski włożyć mniejszą miskę. Masę wylać do miski wokół malej miski ( jeśli mała się ubrudzi nie trzeba się przejmować bo będziemy ją potem wyjmować). Włożyć do zamrażalnika na około 3-4 godziny aż masa zamarznie. Masa z białej czekolady: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Śmietanę zagotować. Zdjąć z ognia i dodać roztopioną czekoladę,wymieszać. Jajko ubić z solą. Cały czas ubijając dodać ekstrakt cytrynowy a potem stopniowo dodawać masę śmietanowo-czekoladową i połączyć obie masy. Ponownie przelać do rondelka i postawić na średni ogień i cały czas mieszając gotować aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać wiórki. Ostudzić w zimnej wodzie. Z zamrażalnika wyjąć miskę z czekoladowymi lodami. Wyciąć małą miskę i wylać lody z białej czekolady. Ponownie wstawić do zamrażalnika aby biała masa zamarzła. Przed podaniem można polać roztopioną czekoladą. Smacznego! * mała rada:)-przed wylaniem ciemnej masy warto wyłożyć miskę folią spożywczą-ja o tym zapomniałam i troszkę się namęczyłam zanim wydobyłam lody z miski:)
edytaha
monikaT83