Sposób przygotowania:
Kakaowe ciasto z bitą śmietaną
1.Masło przekładamy do garnka i roztapiamy,następnie lekko studzimy.Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem na puszystą masę.Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao,następnie dodajemy do jajek,wlewamy masło i dokładnie mieszamy. 2.Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 30 minut,w temperaturze około 180 stopni. 3.Polewa:cukier mieszamy z kakao i niewielką ilością gorącej wody,tak żeby powstała gęsta papka,dodajemy masło i chwilę gotujemy na niewielkim ogniu,cały czas mieszając.Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy do całkowitego połączenia się składników.Polewa powinna byś gęsta i szklista. 4.Następnie polewę smarujemy na wystudzonym cieście i odstawiamy do zastygnięcia. 5.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku.Gotową śmietaną dekorujemy ciasto.Ciasto również dekorujemy dowolnymi dodatkami:owocami i posypką.Podajemy.
marietta
Babeczka35
Dziękuję:)