alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Ciasto czekoladowo kokosowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

To ciasto jest tak łatwe do zrobienia, że nie może się nie udać. Ale mimo swojej prostoty w smaku powala na kolana.

Ciasto czekoladowo kokosowe

Składniki:

Ciasto czekoladowo kokosowe

 

  • Ciasto czekoladowe
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szkl cukru
  • 0,5 szkl oleju
  • 1 szkl mleka
  • 3 jajka

 

  • Masa kokosowa
  • 2 szkl mleka
  • 1 szkl likieru kokosowego
  • 7 łyżek kaszy manny błyskawicznej
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 0,5 szkl cukru
  • 3 łyżki owoców goji

 

  • Polewa czekoladowa
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo kokosowe
Ciasto czekoladowe:

W jednym naczyniu wymieszać suche składniki a w drugim naczyniu wymieszać mokre składniki. Do suchych składników dodać mokre składniki i łyżką wymieszać do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Nie mieszać zbyt gwałtownie i nie używać miksera by ciasta za mocno się nie napowietrzyło. Ciasto wylać do formy 30*24 cm włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 20 minut góra-dół. W czasie pieczenia przygotować masę kokosową.

Masa kokosowa:

Do garnka wlać mleko i likier oraz wsypać cukier i kaszę mannę. Na średnim ogniu cały czas mieszając by nie przypalić doprowadzić do wrzenia i gotować około 3-4 minuty aż masa stężeje.Po 20 minutach wyjąć ciasto z pieca i na gorące ciasto wylać gorącą masę kokosową. Równomiernie rozprowadzić i na wierzchu posypać owocami goji.

Ciasto ponownie włożyć na 20 minut do piekarnika. Po upieczeniu odłożyć do ostudzenia.

Polewa czekoladowa:

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki dodać cukier, masło, wodę i rozpuścić w kąpieli wodnej. Gorącą polewą polać zimne ciasto i odłożyć do stężenia polewy.