Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowo kokosowe
Ciasto czekoladowe:
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki a w drugim naczyniu wymieszać mokre składniki. Do suchych składników dodać mokre składniki i łyżką wymieszać do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Nie mieszać zbyt gwałtownie i nie używać miksera by ciasta za mocno się nie napowietrzyło. Ciasto wylać do formy 30*24 cm włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 20 minut góra-dół. W czasie pieczenia przygotować masę kokosową.
Masa kokosowa:
Do garnka wlać mleko i likier oraz wsypać cukier i kaszę mannę. Na średnim ogniu cały czas mieszając by nie przypalić doprowadzić do wrzenia i gotować około 3-4 minuty aż masa stężeje.Po 20 minutach wyjąć ciasto z pieca i na gorące ciasto wylać gorącą masę kokosową. Równomiernie rozprowadzić i na wierzchu posypać owocami goji.
Ciasto ponownie włożyć na 20 minut do piekarnika. Po upieczeniu odłożyć do ostudzenia.
Polewa czekoladowa:
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki dodać cukier, masło, wodę i rozpuścić w kąpieli wodnej. Gorącą polewą polać zimne ciasto i odłożyć do stężenia polewy.
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki a w drugim naczyniu wymieszać mokre składniki. Do suchych składników dodać mokre składniki i łyżką wymieszać do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Nie mieszać zbyt gwałtownie i nie używać miksera by ciasta za mocno się nie napowietrzyło. Ciasto wylać do formy 30*24 cm włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 20 minut góra-dół. W czasie pieczenia przygotować masę kokosową.
Masa kokosowa:
Do garnka wlać mleko i likier oraz wsypać cukier i kaszę mannę. Na średnim ogniu cały czas mieszając by nie przypalić doprowadzić do wrzenia i gotować około 3-4 minuty aż masa stężeje.Po 20 minutach wyjąć ciasto z pieca i na gorące ciasto wylać gorącą masę kokosową. Równomiernie rozprowadzić i na wierzchu posypać owocami goji.
Ciasto ponownie włożyć na 20 minut do piekarnika. Po upieczeniu odłożyć do ostudzenia.
Polewa czekoladowa:
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki dodać cukier, masło, wodę i rozpuścić w kąpieli wodnej. Gorącą polewą polać zimne ciasto i odłożyć do stężenia polewy.
marietta