Sposób przygotowania:
Kurczak z warzywami w cieście francuskimPrzygotowanie warzyw
Bakłażana i cukinię kroimy w plastry, solimy, po 5 minutach opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy.
Pomidora kroimy w plastry, paprykę w kostkę. Warzywa posypujemy ziołami prowansalskie, polewamy oliwą.
Przygotowanie mięsa
Piersi z kurczaka oczyszczamy, przyprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowanie ciasta i sosu
Ciasto francuskie rozwijamy.
Koncentrat pomidorowy łączymy z łyżeczką oliwy, dodajemy oregano. Sos rozsmarowujemy na środku ciasta, posypujemy serem.
Boki ciasta nacinamy jak na zdjęciu:
Wyłożenie warzyw
Na ciasto pokryte sosem i serem wykładamy część warzyw.
ETAP 5:
Na warzywa wykładamy mięso. Kurczaka możemy owinąć dokoła plastrami cukinii.
Na kurczaka wykładamy pozostałe warzywa.
Owinięcie farszu ciastem, pieczenie
Farsz owijamy ciastem tak jak na zdjęciu.
Nasze "zawiniątko" przekładamy do naczynia żaroodpornego lub pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przed wstawieniem ciasta do piekarnika wierzch smarujemy rozmąconym żółtkiem.
Pieczemy 40 minut w 200 st.C.
Wyjmujemy z piekarnika. Jemy na ciepło lub na zimno - ja lubię to danie w obu postaciach.