Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 334]

Czekoladowa kraina

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 220
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto bez pieczenia na bazie czekolady i śmietany, na chrupiącym spodzie. Ciasto jest bardzo smaczne, szybko się robi, jak ktoś woli mniej słodkie, proszę nie dodawać cukru pudru.

Czekoladowa kraina Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Czekoladowa kraina

 

  • 300 g ciastek Petit Beurre
  • · ½ kostki masła
  • · 990 ml śmietany 30 %
  • · ½ szk. cukru pudru
  • · 500 g mascarpone
  • · 2 czekolady białe
  • · 2 czekolady mleczne ciemne
  • · 400 g kajmaku
  • · 100 g pestek słonecznika

Sposób przygotowania:

Czekoladowa kraina

I

Czekoladowa Kraina

Ciastka kruszymy, łączymy z rozpuszczonym masłem i wykładamy dno tortownicy.

II

Czekoladowa Kraina

Następnie smarujemy masą kajmakową.

III

Czekoladowa Kraina

Śmietany ubijamy z cukrem pudrem oraz serkiem mascarpone. Po ubiciu dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę biała a do drugiej również rozpuszczoną czekoladę ciemną.

IV

Czekoladowa Kraina

Masy przekładamy do tortownicy, biała masa, następnie ciemne masa.

V

Czekoladowa Kraina

Wierzch ciasta dekorujemy prażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.

VI

Czekoladowa Kraina

Chłodzimy w lodówce dwie godziny.