alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Czekoladowa pokusa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne warstwowe ciasto w połączeniu czekolady kokosu i wiśniowej galaretki. Smakuje wybornie i ładnie się prezentuje.

Czekoladowa pokusa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Czekoladowa pokusa

 

  • Biszkopt kakaowy
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • Blat kokosowy
  • 30 dkg kokosu
  • 4 białka
  • 20 dkg cukru
  • Krem czekoladowy
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżeczki ciemnego kakao
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 0,7 l wody

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowa pokusa
Biszkopt:Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto nie będzie spadać z łyżek z miksera. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli wymieszać.Wylać do formy wyłożonej papierem 25*36 cm. Piec w 170 st około 20 min. Blat kokosowy: Białka ubić na sztywno dodać cukier i chwilkę ubijać. Dodać kokos i wymieszać łyżką. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem 25*36 cm i piec około 30 min w 160 st. do lekkiego zrumienienia. Krem czekoladowy:Jajka miksować z cukrem na parze na puszystą masę i zdjąć. Czekoladę zmiksować w blenderze lub zetrzeć na drobnych oczkach i dodać razem z kakao do jeszcze ciepłej masy jajeczne i wymieszać.Masę odstawić do wystudzenia. Tłuszcz utrzeć do białości i stopniowo dodawać zimną masę czekoladową cały czas ucierając. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu ale zmniejszając wodę do 0,7 l. Odłożyć do lekkiego stężenia. Warstwy ciasta; biszkopt, połowa kremu, tężejąca galaretka, reszta kremu i blat kokosowy.
Czekoladowa pokusa
upiec biszkopt czekoladowy i odłożyć do wystudzenia
Czekoladowa pokusa
po upieczeniu blat kokosowy odłożyć do ostudzenia
Czekoladowa pokusa
z utartego tłuszczu i ubitych zimnych jajek przygotować krem