Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Klasyczne czekoladowe ciasto brownie

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne czekoladowe ciasto, a właściwie ciastko, które zawsze się udaje i rewelacyjnie smakuje!

Klasyczne czekoladowe ciasto brownie

Składniki:

Klasyczne czekoladowe ciasto brownie

 

  • Ciasto:

 

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 225g masła
  • 3 jajka
  • łyżka cukru waniliowego
  • 135g mąki
  • 270g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli

 

  • Polewa:

 

  • 100g masła
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Klasyczne czekoladowe ciasto brownie
Piekarnik rozgrzej do 180*CCzekoladę połam na kostki.Masło pokrój w kostkę.Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę oraz masło ( razem), ciągle mieszając.Jajka miksuj razem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i solą.Do jajek wlej przestudzoną masę czekoladową, chwile mieszaj drewnianą łyżką, dodaj po chwili przesianą mąkę. Całość mieszaj rózgą do momentu połączania się składników.Wylej ciasto na formę wyłożoną papierem do pieczenia (20x30) i piecz na środkowej półce przez ok 30 minut. Polewa:Do rondla wlej 4 łyżki wody, cukier i masło, gdy roztopi się masło dodaj kakao,Całość intensywnie mieszaj.Polej lekko przestudzone ciasto polewą. Ważne aby kroić ostudzone całkowicie ciasto * Wspomagałam się przepisem z bloga Kwestia Smaku