mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Czekoladowczyk

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszne czekoladowe ciasto.

Czekoladowczyk

Składniki:

Czekoladowczyk

 

  • 1 margaryna
  • pół szklanki mleka
  • 1,5 szklanki białego cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu rumowego
  • 100 g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

Czekoladowczyk
Na początku w garnku zagotować margarynę, mleko, cukier i kakao. Rozpuszczone składniki odstawić do wystygnięcia. Następnie po wystudzeniu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka i kilka kropli aromatu. Dokładnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek. Następnie dodać pokruszoną czekoladę i wymieszać łyżką.
Formę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ciasto ok. 50 minut.
Po upieczeniu ciasto odstawić do wystygnięcia.Zimne polać czekoladową polewą. Smacznego.