agi0911

agi0911

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 100]

Czekoladowe ciacho bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczne czekoladowe ciacho z kaszy manny i herbatników maślanych polane czekoladową polewą i posypane wiórkami kokosowymi.

Czekoladowe ciacho bez pieczenia

Składniki:

Czekoladowe ciacho bez pieczenia

 

  • kasza manna 1 szklanka,
  • herbatniki petitki 350 g
  • mleko 1 litr,
  • cukier 1 szklanka,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie lub aromat waniliowy,
  • 2 łyżki kakao
  • masło 200 g
  • wiórki kokosowe 5 g
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciacho bez pieczenia
W garnku zagotować mleko z cukrem, masłem, kakao i cukrem waniliowym. Do składników dodać kaszę podgrzewać około 1 min do momentu zagotowania masy ciągle mieszając.

Formę lekko oprószyć wiórkami kokosowymi wyłożyć połowę herbatników. Gorącą kaszę mannę wylać do formy wierzch wyrównać.

Na kaszy ułożyć drugą warstwę herbatników lekko dociskając. Całość odstawić do ostygnięcia. schłodzone wyjąć polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.