Sposób przygotowania:
Kolorowy torcik bez pieczenia
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć herbatnikami. Taką samą ilość herbatników odłożyć, resztę pokruszyć. Wodę, masło, kakao, cukier waniliowy i cukier kryształ włożyć do garnka, gotować przez 2 minuty. Zdjąć z ognia przestudzić, zmiksować z mlekiem w proszku. Następnie wymieszać z pokruszonymi herbatnikami i wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Na masę ułożyć odłożone herbatniki.Mus truskawkowy: Oczyszczone z szypułek truskawki włożyć do rondla. wsypać cukier zagotować, zmiksować. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody, połączyć z owocami, przestudzić. Krzepnący mus wylać na herbatniki, na masie czekoladowej, odłożyć do lodówki do stężenia. Pianka: Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody, przestudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. następnie ciągle obijając dodawać stopniowo przestudzoną galaretkę i dżem. 3-4 łyżki ubitej pianki wymieszać z kakao, resztę wyłożyć na mus. Ozdobić kakaową pianką i słodkim kakao. Włożyć do lodówki na 1-1,5 godziny.
marietta