Pati Kuchareczka

Pati Kuchareczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 121]

Czekoladowe ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tak przygotowane czekoladowe ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 10 minut w temp. 170 st. na złoty kolor.

Czekoladowe ciasteczka

Składniki:

Czekoladowe ciasteczka

 

  • 24 dag masła
  • 22 dag cukru
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 45 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 35 dag gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasteczka
Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem pudrem, aż do uzyskania gęstej masy, wtedy dodajemy jaja i cukier waniliowy. Proszek do pieczenia mieszamy z solą i mąką, przesiewamy do miski i łączymy z kremem, ucierając. Czekoladę trzemy na tarce o małych oczkach, mieszamy z ciastem. Ciasto nabieramy łyżką maczaną w zimnej wodzie i na blasze wysmarowanej masłem formujemy placuszki o średnicy ok. 5 cm. Układamy je w odległości 5 cm od siebie. Tak przygotowane ciastka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 170 st. az uzyskaja złoty kolor.