iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Czekoladowe ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto się klei do wałka i szklanki, ale i tak warto je zrobić bo wychodzą przepyszne i niesamowicie czekoladowe.

Czekoladowe ciasteczka

Składniki:

Czekoladowe ciasteczka

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasteczka

ETAP 1:

Czekoladowe ciasteczka
Czekoladę wymieszać z suchymi składnikami.

Czekoladę drobno posiekać lub zetrzeć na tarce do czekolady dodać cukier, mąkę, kakao i proszek do pieczenia oraz szczyptę soli i wymieszać suche składniki. Masło pokroić w kostkę i dodać razem z jajkami do suchych składników, bardzo szybko zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce.

ETAP 2:

Czekoladowe ciasteczka
Ciasteczka wyciąć w dowolnym kształcie.

Stolnicę podsypać mąką bo ciasto się klei i omączonym wałkiem rozwałkować ciasto na 1/2 cm i szklaneczką wyciąć ciastka.

ETAP 3:

Czekoladowe ciasteczka
Ciasteczka można posmarować kremem lub polać czekoladą.

Ciasteczka ułożyć na wyłożonej papierem blaszce i piec w temp.170st około 15 minut po upieczeniu ciastka są bardzo mięciutkie więc ściągamy je z blaszki dopiero jak przestygną.