reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Czekoladowy tort Stasia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Przepis to składak z kilku innych przepisów, ale chciałam żeby z czekoladą, do tego bita śmietana i truskawki. Tort najlepiej wyjąć z lodówki 20 minut przed podaniem.

Czekoladowy tort Stasia Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czekoladowy tort Stasia

 

  • Ciasto:

 

  • 6 jaj

 

 

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • 7 łyżek cukru

 

 

  • Masa budyniowa

 

 

  • 1 budyń waniliowy bez cukru

 

 

 

  • 3-4 łyżki cukru

 

  • 200ml śmietanki kremówki

 

 

 

 

 

  • 250 ml śmietanki kremówki

 

 

 

 

  • Dodatkowo

 

  • syrop herbaciany do zakropki

Sposób przygotowania:

Czekoladowy tort Stasia

ciasto

Czekoladowy tort Stasia
bardzo delikatnie mieszamy białka z mąką i kakao

Ciasto

Oddzielamy białka od żółtek.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy stopniowo po łyżce cukru i po jednym żółtku.

Wyłączamy robot, a do białek dodajemy przesianą mąkę razem z kakao i proszkiem do pieczenia.

Delikatnie, ale dokładnie mieszamy , tak długo aż masa będzie jednolita.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy.

Ciasto przelewamy do tortownicy, wyrównujemy górę i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 30-35 minut do suchego patyczka.

Biszkopt wyjmujemy i całkowicie studzimy w tortownicy.

masa budyniowa i śmietana

Czekoladowy tort Stasia
czekoladę rozpuszczamy w kremówce i studzimy

Masa budyniowa.

Zagotowujemy część mleka, w reszcie rozpuszczamy budyń, cukier i mąkę ziemniaczaną. Gotujemy tak jak budyń- studzimy.

Śmietankę podgrzewamy i do ciepłej dodajemy podzieloną czekoladę.

Gdy czekolada się rozpuści odstawiamy i studzimy.

Miękkie masło ucieramy na puszysto, dodajemy do niego stopniowo po łyżce zimnego budyniu, a na końcu śmietankę z czekoladą.

Śmietanę również dodajemy stopniowo, najlepiej podzielić ją na 3-4 części, każdą kolejną dodajemy po dokładnym połączeniu się poprzedniej.

Kilka truskawek odkładamy na górę tortu, resztę kroimy w plasterki o dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką

Śmietanę ubijamy przez chwilę i dodajemy śmietan fix i skórkę z cytryny.

Jeżeli wolicie bardziej słodkie wypieki to można dodać 2-3 łyżki cukru, ja ominęłam

składanie ciasta

Biszkopt przekrawamy na dwa blaty i każdy pon-czujemy syropem herbacianym( można użyć alkoholu lub wody z sokiem cytrynowym.

Na dolny blat wykładamy całą masę budyniową, przykrywamy drugim i lekko dociskamy.

Górę ozdabiamy bitą śmietaną lub zwyczajnie rozsmarowujemy ją i układamy truskawki.


Tagi:

tort