Sposób przygotowania:
Czekoladowy tort Stasiaciasto
Ciasto
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy stopniowo po łyżce cukru i po jednym żółtku.
Wyłączamy robot, a do białek dodajemy przesianą mąkę razem z kakao i proszkiem do pieczenia.
Delikatnie, ale dokładnie mieszamy , tak długo aż masa będzie jednolita.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy.
Ciasto przelewamy do tortownicy, wyrównujemy górę i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 30-35 minut do suchego patyczka.
Biszkopt wyjmujemy i całkowicie studzimy w tortownicy.
masa budyniowa i śmietana
Masa budyniowa.
Zagotowujemy część mleka, w reszcie rozpuszczamy budyń, cukier i mąkę ziemniaczaną. Gotujemy tak jak budyń- studzimy.
Śmietankę podgrzewamy i do ciepłej dodajemy podzieloną czekoladę.
Gdy czekolada się rozpuści odstawiamy i studzimy.
Miękkie masło ucieramy na puszysto, dodajemy do niego stopniowo po łyżce zimnego budyniu, a na końcu śmietankę z czekoladą.
Śmietanę również dodajemy stopniowo, najlepiej podzielić ją na 3-4 części, każdą kolejną dodajemy po dokładnym połączeniu się poprzedniej.
Kilka truskawek odkładamy na górę tortu, resztę kroimy w plasterki o dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką
Śmietanę ubijamy przez chwilę i dodajemy śmietan fix i skórkę z cytryny.
Jeżeli wolicie bardziej słodkie wypieki to można dodać 2-3 łyżki cukru, ja ominęłam
składanie ciasta
Biszkopt przekrawamy na dwa blaty i każdy pon-czujemy syropem herbacianym( można użyć alkoholu lub wody z sokiem cytrynowym.
Na dolny blat wykładamy całą masę budyniową, przykrywamy drugim i lekko dociskamy.
Górę ozdabiamy bitą śmietaną lub zwyczajnie rozsmarowujemy ją i układamy truskawki.