Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Czekoladowe ciasto ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Delikatne czekoladowe ciasto, które pachnie obłędnie. Zatopione śliwki z nutką cynamonu idealnie do niego pasują.

Czekoladowe ciasto ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowe ciasto ze śliwkami

 

  • 150g masła
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • ok 500g śliwek węgierek
  • DODATKOWO:
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasto ze śliwkami
Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną i odstawić, aby przestygło. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Śliwki przekroić na pół i wyjąć pestki. Miękkie masło utrzeć z cukrem do białości. Dodać po jednym żółtku, a następnie wlewać powoli płynną i wystudzoną czekoladę. Kiedy wszystko się połączy, cały czas ucierając, dodawać naprzemiennie trochę mąki i mleka. Aż do wyczerpania składników. Z białek ubić pianę i wmieszać delikatnie w ciasto. Wyłożyć do formy o śr 25cm na papier do pieczenia. Ułożyć śliwki skórką do ciasta i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec w 180*C przez ok 50min. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Czekoladowe ciasto ze śliwkami
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstwić do przestudzenia.
Czekoladowe ciasto ze śliwkami
Wlewać powoli czekoladę i wszytko dokładnie połączyć.
Czekoladowe ciasto ze śliwkami
W ciasto wmieszać ubitą pianę z białek najlepiej łopatką.
Czekoladowe ciasto ze śliwkami
Na cieście układać połówki śliwek skórką do dołu.