Sposób przygotowania:
Czekoladowe ciasto z gruszkamiETAP 1:
Zaparzyć jedną szklankę mocnej herbaty i dodać do niej 1 łyżkę rumu, gruszki pokroić w paseczki i zalać herbatą rumową, odstawić na 2-3 godziny do zmięknięcia. Gruszki po tym czasie odcedzić na sitku i zlać płyn który został, potrzebujemy go 1/2 szklanki.
ETAP 2:
Masło rozpuścić w garnku razem z czekoladą w trakcie rozpuszczania uważać, aby się nie przypaliło, następnie dodać odcedzoną z gruszek herbatę z rumem i wystudzić. Żółtka jajek utrzeć do białości z cukrem do utartych żółtek dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cały czas ucierając dolać przestudzoną czekoladę.
ETAP 3:
Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać.
ETAP 4:
Formę o średnicy około 20 cm wysmarować masłem i wysypać bułka tartą, następnie przełożyć do niej całe ciasto i na wierzchu rozłożyć odsączone gruszki.
Piec w temp.200st około 25 minut.
ETAP 5:
Sos czekoladowy:
Czekoladę mleczną rozpuścić z dodatkiem mleka i na koniec dodać łyżeczkę sypkiej kawy rozpuszczalnej, przestudzić.
Upieczone i wystudzone ciasto podawać z dodatkiem sosu czekoladowego.