SUPERPRZEPIS

Czekoladowe ciasto z gruszkami

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Czekoladowe ciasto z gruszkami Więcej zdjęć (2)

Przygotowując to ciasto nie powinno się myśleć o kaloriach bo jest ich w nim mnóstwo, ale ciasto jest pyszne.

Składniki:

Czekoladowe ciasto z gruszkami

ciasto:

  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag masła
  • 20 dag czekolady gorzkiej
  • 1/2 szklanki herbaty z rumem

sos:

  • 5 dag czekolady mlecznej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

dodatkowo:

  • 10 sztuk kandyzowanej gruszki

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasto z gruszkami

ETAP 1:

Czekoladowe ciasto z gruszkami
Gruszki pokroić w cienkie plasterki i namoczyć.

Zaparzyć jedną szklankę mocnej herbaty i dodać do niej 1 łyżkę rumu, gruszki pokroić w paseczki i zalać herbatą rumową, odstawić na 2-3 godziny do zmięknięcia. Gruszki po tym czasie odcedzić na sitku i zlać płyn który został, potrzebujemy go 1/2 szklanki.

ETAP 2:

Czekoladowe ciasto z gruszkami
Czekoladę dolewać w trakcie ucierania ciasta.

Masło rozpuścić w garnku razem z czekoladą w trakcie rozpuszczania uważać, aby się nie przypaliło, następnie dodać odcedzoną z gruszek herbatę z rumem i wystudzić. Żółtka jajek utrzeć do białości z cukrem do utartych żółtek dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cały czas ucierając dolać przestudzoną czekoladę.

ETAP 3:

Czekoladowe ciasto z gruszkami
Pianę delikatnie wymieszać z całością.

Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać.

ETAP 4:

Czekoladowe ciasto z gruszkami

Formę o średnicy około 20 cm wysmarować masłem i wysypać bułka tartą, następnie przełożyć do niej całe ciasto i na wierzchu rozłożyć odsączone gruszki.

Piec w temp.200st około 25 minut.

ETAP 5:

Czekoladowe ciasto z gruszkami

Sos czekoladowy:

Czekoladę mleczną rozpuścić z dodatkiem mleka i na koniec dodać łyżeczkę sypkiej kawy rozpuszczalnej, przestudzić.


Upieczone i wystudzone ciasto podawać z dodatkiem sosu czekoladowego.