Sposób przygotowania:
Drożdżowe misie z nadzianym brzuszkiemETAP 1
Mleko wlewamy do garnka w którym będziemy wyrabiać ciasto. Delikatnie je podgrzewamy. Następnie dodajemy do niego łyżkę cukru, drożdże oraz ok 3-4 łyżki mąki. Przygotowany rozczyn powinien mieć konsystencję śmietany.
Gotowy pozostawiamy do podrośnięcia w ciepłym miejscu. Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy.
Do gotowego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta : mąkę, jajka, pozostały cukier, cukier waniliowy, sól ( poza tłuszczem).
ETAP 2
Wyrabiamy około 10 minut. Po tym czasie dokładamy masło. Zagniatamy jeszcze około 5 minut. Ciasto powinno odchodzić od ręki i garnka.
Tak przygotowane odstawiamy do podrośnięcia.
Podrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm.
ETAP 3
Z części ciasta wycinamy około 15 kwadratów o wymiarach nieco większych niż kostka czekolady (ok 4 cm długość boku).
Na każdym kwadracie układamy kostkę czekolady. Boki zawijamy ku górze i formujemy małe bułeczki. Będą one stanowić brzuszki misiów.
ETAP 4
Gotowe brzuszki układamy na przygotowanej blaszce. Na jednej blaszce o wymiarach 24 x 36 cm mieści się 3-4 misie.
Z pozostałego ciasta formujemy nogi, łapki, głowy i uczy misiów. Dokładamy je do brzuszków. Miejsce łączenia elementów smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Na koniec wykonujemy oczy i noski z pokrojonych rodzynek. W brzuszku wykonujemy dziurkę (np. wykałaczką)
ETAP 5
Misie smarujemy pozostałym jajkiem i pieczemy około 20 minut w 180°C.
Gotowe wyjmujemy i studzimy.
zbysiowa