jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Drożdżowe misie z nadzianym brzuszkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 23

Wbrew pozorom misie robi się bardzo prosto. Oczywiście wykonanie pierwszego jest najtrudniejsze, ale każdy następny wychodzi coraz ładniejszy i robimy go coraz sprawniej:).

Drożdżowe misie z nadzianym brzuszkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżowe misie z nadzianym brzuszkiem

SKŁADNIKI

DODATKOWO:

  • Jajko do smarowania,
  • Około 15 kostek czekolady gorzkiej (lub mlecznej),
  • Kilka rodzynek na oczy i nos

Sposób przygotowania:

Drożdżowe misie z nadzianym brzuszkiem

ETAP 1

Drożdżowe misie z nadzianym brzuszkiem
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy inne składniki ciasta

Mleko wlewamy do garnka w którym będziemy wyrabiać ciasto. Delikatnie je podgrzewamy. Następnie dodajemy do niego łyżkę cukru, drożdże oraz ok 3-4 łyżki mąki. Przygotowany rozczyn powinien mieć konsystencję śmietany.

Gotowy pozostawiamy do podrośnięcia w ciepłym miejscu. Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy.

Do gotowego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta : mąkę, jajka, pozostały cukier, cukier waniliowy, sól ( poza tłuszczem).

ETAP 2

Drożdżowe misie z nadzianym brzuszkiem
Gotowe ciasto odstawiamy do podrośnięcia

Wyrabiamy około 10 minut. Po tym czasie dokładamy masło. Zagniatamy jeszcze około 5 minut. Ciasto powinno odchodzić od ręki i garnka.

Tak przygotowane odstawiamy do podrośnięcia.

Podrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm.

ETAP 3

Drożdżowe misie z nadzianym brzuszkiem
Z ciasta formujemy łapki, nóżki i brzuszki z czekoladą

Z części ciasta wycinamy około 15 kwadratów o wymiarach nieco większych niż kostka czekolady (ok 4 cm długość boku).

Na każdym kwadracie układamy kostkę czekolady. Boki zawijamy ku górze i formujemy małe bułeczki. Będą one stanowić brzuszki misiów.

ETAP 4

Drożdżowe misie z nadzianym brzuszkiem
Z przygotowanych elementów formujemy misie

Gotowe brzuszki układamy na przygotowanej blaszce. Na jednej blaszce o wymiarach 24 x 36 cm mieści się 3-4 misie.

Z pozostałego ciasta formujemy nogi, łapki, głowy i uczy misiów. Dokładamy je do brzuszków. Miejsce łączenia elementów smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Na koniec wykonujemy oczy i noski z pokrojonych rodzynek. W brzuszku wykonujemy dziurkę (np. wykałaczką)

ETAP 5

Drożdżowe misie z nadzianym brzuszkiem
Uformowane misie smarujemy jajkiem i pieczemy

Misie smarujemy pozostałym jajkiem i pieczemy około 20 minut w 180°C.
Gotowe wyjmujemy i studzimy.