Sposób przygotowania:
Sernik kokosowy na spodzie brownie
Spodnia warstwa:
Masło pokroić na kawałki , włożyć do rondelka i roztopić na małym ogniu. Pod koniec topienia dodać połamaną na kawałki czekoladę i łyżkę ciemnego kakao. Mieszać i podgrzewać aż do roztopienia czekolady. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać cukier wanilinowy a następnie wlać ostudzoną masę czekoladową. Zmiksować. Dosypać mąkę i odrobinę soli. Ponownie zmiksować. Powstała masę wylać do natłuszczonej i wysypanej bułka tarta tortownicy o średnicy 26 cm. Piec w piekarniku o temperaturze 170 stopni ok 30 minut.
Masa serowa:
Wiórki kokosowe zalać śmietanką i zagotować mieszając. Wyłączyć i odstawić do ostudzenia. Jajka zmiksować z cukrem, Osobno ubić pianę ze szczyptą soli. Wymieszać jajka ze zmielonym serem. Dodać wiórki kokosowe ze śmietanką oraz mąkę ziemniaczaną. Na koniec delikatnie połączyć powstała masę z pianą i przełożyć na podpieczone ciasto.
Piec początkowo przez 15 minut w temperaturze ok 180 stopni a potem przez ok 1` godzinę w temperaturze 150-160 stopni.
Po upieczeniu trzymać w otwartym piekarniku aż przestygnie. Następnie polać polewą czekoladową i pozostawić do całkowitego wystudzenia ( mimum 4-5 godzin).
Masło pokroić na kawałki , włożyć do rondelka i roztopić na małym ogniu. Pod koniec topienia dodać połamaną na kawałki czekoladę i łyżkę ciemnego kakao. Mieszać i podgrzewać aż do roztopienia czekolady. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać cukier wanilinowy a następnie wlać ostudzoną masę czekoladową. Zmiksować. Dosypać mąkę i odrobinę soli. Ponownie zmiksować. Powstała masę wylać do natłuszczonej i wysypanej bułka tarta tortownicy o średnicy 26 cm. Piec w piekarniku o temperaturze 170 stopni ok 30 minut.
Masa serowa:
Wiórki kokosowe zalać śmietanką i zagotować mieszając. Wyłączyć i odstawić do ostudzenia. Jajka zmiksować z cukrem, Osobno ubić pianę ze szczyptą soli. Wymieszać jajka ze zmielonym serem. Dodać wiórki kokosowe ze śmietanką oraz mąkę ziemniaczaną. Na koniec delikatnie połączyć powstała masę z pianą i przełożyć na podpieczone ciasto.
Piec początkowo przez 15 minut w temperaturze ok 180 stopni a potem przez ok 1` godzinę w temperaturze 150-160 stopni.
Po upieczeniu trzymać w otwartym piekarniku aż przestygnie. Następnie polać polewą czekoladową i pozostawić do całkowitego wystudzenia ( mimum 4-5 godzin).
niezły kąsek