Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Czekoladowe ciasto z kokosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasta czekoladowe to ulubione ciasta mojej rodziny. To wzbogaciłam wiórkami kokosowymi, wszystkim bardzo smakowało:)

Czekoladowe ciasto z kokosem

Składniki:

Czekoladowe ciasto z kokosem

 

  • 4,5 tabliczki czekolady deserowej
  • 300 g masła
  • 6 jajek
  • 5 łyżek miodu
  • 2,5 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1,25 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasto z kokosem

Etap 1

Czekoladowe ciasto z kokosem
Połamana czekolada i pokrojone masło przełożone do garnka.

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka. Do czekolady dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło.

Etap 2

Czekoladowe ciasto z kokosem
Czekolada i masło roztopione w kąpieli wodnej.

Garnek z masłem i czekoladą umieścić na drugim garnku z gorącą wodą. Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić.

Etap 3

Czekoladowe ciasto z kokosem
Jajko dodane do przestudzonej masy czekoladowo maślanej.

Do tego dodawać po jednym jajku i za każdym razem dobrze utrzeć.

Etap 4

Czekoladowe ciasto z kokosem
Obie mąki cukier puder i wiórki kokosowe dodane do czekoladowej masy.

Dodać miód, utrzeć. Do czekoladowej masy dodać obie mąki, wiórki kokosowe i cukier puder. Dokładnie wymieszać.

Etap 5

Czekoladowe ciasto z kokosem

Ciasto przełożyć do foremki (ok. 25 x 36 cm), wyrównać powierzchnię.

Etap 6

Czekoladowe ciasto z kokosem

Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut (ciasto wstawiłam do zimnego piekarnika). Upieczone ciasto dobrze ostudzić i polać dowolną polewą czekoladową.