Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Czekoladowe muffinki z kokosem i migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepysznie i niesamowicie mięciutkie muffinki oblane białą czekoladą i obsypane mnóstwem chrupiących migdałów i kokosu.

Czekoladowe muffinki z kokosem i migdałami

Składniki:

Czekoladowe muffinki z kokosem i migdałami

 

  • SKŁADNIKI
  • ( 12 szt )
  • mąka pszenna - 1,5 szkl
  • jajko - 3 szt
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • kokos - 3 łyżki
  • cukier - 0,5 szkl
  • olej - 0,5 szkl
  • mleko - 0,5 szkl
  • czekolada mleczna - 150 g
  • DODATKOWO :
  • płatki migdałów + kokos
  • polewa z białej czekolady

Sposób przygotowania:

Czekoladowe muffinki z kokosem i migdałami
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier , kokos i wbijamy jajka. Wszystko razem dokładnie miksujemy wlewając powoli olej i po odrobinie mleka. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , dodajemy do masy i dokładnie mieszamy – ciasto powinno miec konsystencję śmietany / budyniu. Wkładamy do foremek na muffinki ( ja używamy silikonowych ) do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20 25 / 180C. Po lekkim ostudzeniu obficie polewamy białą czekoladą i posypujemy podprażonymi płatkami migdałów i kokosem. Zajadamy! Smacznego!