Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Czekoladowe jajeczka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Szybkie w przygotowaniu a do tego bez pieczenia. Pyszne Jajeczka czekoladowe z ciasteczek typu Oreo. Pięknie udekorują wielkanocny stół.

Czekoladowe jajeczka

Składniki:

Czekoladowe jajeczka

na masę:

  • 40 dag ciasteczek typu Oreo
  • 4 łyżki serka mascarpone
  • 2 łyżki kakao
  • 1 cukier waniliowy

dodatkowo:

  • 1 op. lukru lub polewy czekoladowej
  • posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

Czekoladowe jajeczka

Przygotowanie ciasteczek:

Czekoladowe jajeczka
Ciasteczka łamiemy na kawałki i przekładamy do miski

Ciasteczka łamiemy na kawałki, przekładamy do miski.

Przygotowanie masy czekoladowej:

Czekoladowe jajeczka
Do zmiksowanych ciasteczek dodajemy serek mascarpone, cukier waniliowy i kakao

Połamane ciasteczka miksujemy na gładką masę z dodatkiem cukru waniliowego, serka mascarpone i kakao.

Formowanie jajeczek:

Czekoladowe jajeczka
Z masy czekoladowej formujemy w dłoniach płaskie jajeczka

Z masy czekoladowej formujemy w dłoniach płaskie jajeczka. Układamy je na tacy wyłożonej folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę by dobrze stężały.

Etap końcowy:

Lukier lub polewę czekoladową przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Każde czekoladowe jajeczko z wierzchu polewamy lukrem lub polewę. Posypujemy cukrową posypką. Wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia polewy.