ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Gulasz z żołądków kurczaka z szybkowara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dla smakoszy i amatorów podrobów drobiowych gulasz z żołądków jest bardzo smacznym, sycącym daniem obiadowym, gotowane w szybkowarze są bardzo szybko miękkie i gotowe do sosu.

Gulasz z żołądków kurczaka z szybkowara Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gulasz z żołądków kurczaka z szybkowara

 

  • żołądki z kurczaka 1 kg,
  • woda 1 litr do szybkowara,
  • ziele angielskie 3 sztuki,
  • liść laurowy 1 sztuka,
  • cebula 1 sztuka,
  • cukier 1/2 łyżeczki,
  • smalec 2 łyżki,
  • kostka rosołowa 1 sztuka,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • maggi 2 łyżeczki,
  • wywar z szybkowara 1 litr,
  • śmietana 12% 200 gram,
  • mąka pszenna 3 łyżki,
  • wywar 1 szklanka,
  • natka pietruszki 1 pęczek

Sposób przygotowania:

Gulasz z żołądków kurczaka z szybkowara
Żołądki oczyścić z błonek, tłuszczyku, opłukać, włożyć do garnka z wodą i zagotować krótko, wodę wylać, opłukać i ponownie zagotować i wodę wylać, opłukać, teraz żołądki dać do szybkowara, wlać wodę, wsypać ziele angielskie, liść laurowy i po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 35-40 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie. 

Zimne żołądki pokroić drobniej na kawałki, na smalcu podsmażyć pokrojoną cebulę z cukrem, dodać żołądki, kostkę rosołową, wlać wywar i gotować z 10 minut, przyprawić, pieprzem, maggi.

Śmietanę wymieszać z mąką, wywarem i wlać do gulaszu, mieszać do zagęszczenia sosu, wsypać posiekaną natkę pietruszki, podawać z ziemniakami, kaszą lub pieczywem. 
Gulasz z żołądków kurczaka z szybkowara
W szybkowarze żołądki są bardzo szybko miękkie.
Gulasz z żołądków kurczaka z szybkowara
Cukier do smażenia cebulki nadaje jej kruchości i zabiera gorycz.
Gulasz z żołądków kurczaka z szybkowara
Zamiast śmietany można zabielić mlekiem.