Sposób przygotowania:
Słonecznikowiec - ciasto z prażonym słonecznikiemBiszkopt:
Białka należy ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo wsypać cukier i dodawać - po 1 żółtku.
Na końcu ostrożnie wmieszać mąkę przesianą z kakao.
Całość przelać do formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
Biszkopt piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ostudzone ciasto przekroić na 2 części.
Słonecznik:
Masło oraz cukier rozpuścić na patelni i następnie dokładnie połączyć z pestkami słonecznika.
Całość mieszając prażyć - aż słonecznik nabierze złotego koloru.
Pestki przesypać do miseczki i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Masa:
Miękkie masło utrzeć do puszystości i partiami połączyć z masą krówkową.
Na końcu wmieszać prażone pestki słonecznika.
Ciasto:
Ciasto składać kolejno: biszkopt - nasączenie - 3/4 masy - biszkopt - nasączenie - 1/4 masy - prażony słonecznik.
Całość schłodzić w lodówce.
SylaUla
Agnichaa