lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Czekoladowe jajeczka- grzybki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Tak się spodobały jajeczka na Święta Wielkanocne, że żyć mi nie dają więc upiekłam znowu. Tym razem udekorowałam je posypkami kolorowymi i białą czekoladą.

Czekoladowe jajeczka- grzybki Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Czekoladowe jajeczka- grzybki

Składniki:

Dodatkowo:

  • kuleczki zbożowe w różowej skorupce
  • kamyczki czekoladowe
  • maczek smak owocowy
  • kuleczki zbożowe w czekoladzie
  • biała czekolada 150 g
  • 3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Czekoladowe jajeczka- grzybki

Krok 1

W jajkach po szerszej stronie,robimy otworek i przelewamy jaja do miski. Wrzątkiem wyparzamy wydmuszki i osuszamy.
Ustawiamy je w blaszce muffinkowej zabezpieczając boki zwiniętą folią aluminiową tak by wydmuszki stały stabilnie podczas pieczenia.

Krok 2

Miksujemy jaja z cukrem na puch,dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, majonez i błonnik kakaowy. Całość mieszamy i przelewamy do naszych skorupek, tak do połowy jajka. Pieczemy w 170 stopniach koło 20-25 minut. Po upieczeniu jajka chłodzą się. Po jakiś 20 minutach obieramy jajeczka ze skorupki.

Krok 3

Do garnuszka wkładamy czekoladę i wlewamy mleko, na gazie podgrzewamy do rozpuszczenia. W ciepłej lecz nie gorącej czekoladzie maczamy nasze jajka do połowy i dekorujemy kolorowymi posypkami.

Czekoladowe jajeczka- grzybki
W jajkach po szerszej stronie,robimy otworek i przelewamy jaja do miski. Wrzątkiem wyparzamy wydmuszki i osuszamy. Ustawiamy je w blaszce muffinkowej zabezpieczając boki zwiniętą folią aluminiową tak by wydmuszki stały stabilnie podczas pieczenia.
Czekoladowe jajeczka- grzybki
Miksujemy jaja z cukrem na puch,dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, majonez i błonnik kakaowy. Całość mieszamy.
Czekoladowe jajeczka- grzybki
Ciasto przelewamy do naszych skorupek, tak do połowy jajka. Pieczemy w 170 stopniach koło 20-25 minut.
Czekoladowe jajeczka- grzybki
Po upieczeniu jajka chłodzą się. Po jakiś 20 minutach obieramy jajeczka ze skorupki.
Czekoladowe jajeczka- grzybki
Do garnuszka wkładamy czekoladę i wlewamy mleko, na gazie podgrzewamy do rozpuszczenia. W ciepłej lecz nie gorącej czekoladzie maczamy nasze jajka do połowy.