misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasta

Ciasto mocno czekoladowe

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Pyszne, bardzo aromatyczne i wilgotne ciasto czekoladowe. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty.

Ciasto mocno czekoladowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto mocno czekoladowe

 

  • Ciasto:

 

 

  • Polewa:

 

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 6-7 łyżek mleka skondensowanego
  • kolorowe perełki

Sposób przygotowania:

Ciasto mocno czekoladowe
Ciasto:

Gorzką czekoladę kroimy na drobne kawałki.

Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem niewielkiej ilości soli.

Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrami oraz szczyptą soli. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Gdy masa stanie się jednolita dodajemy partiami przesiane sypkie składniki oraz mleko skondensowane. Do połączonych składników dodajemy pokrojoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Na samym końcu do ciasta przekładamy ubitą na sztywno pianę z białek i ostrożnie wszystko ze sobą łączymy.

Tak przygotowane ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 30/14.

Ciasto pieczemy w temp. 180 st przez około 60 minut. Po 15 minutach od wstawienia ciasta do piekarnika ostrym nożem robimy na środku podłużne nacięcie na głębokości około 1 cm.

Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia.

Zimne polewamy polewą i dekorujemy kolorowymi perełkami.

Polewa:

Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do rondelka, dodajemy mleko skondensowane i na małym ogniu cały czas mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia i połączenia się składników.

Gotową polewą polewamy ciasto.

Uwaga polewa szybko się ścina i perełki trzeba docisnąć inaczej będą się odbijać.
Ciasto mocno czekoladowe
Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrami oraz szczyptą soli
Ciasto mocno czekoladowe
Gdy masa stanie się jednolita dodajemy partiami przesiane sypkie składniki
Ciasto mocno czekoladowe
ak przygotowane ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 30/14
Ciasto mocno czekoladowe
Gotową polewą polewamy ciasto i dekorujemy perełkami