Sposób przygotowania:
Ciasto mocno czekoladowe
Ciasto:
Gorzką czekoladę kroimy na drobne kawałki.
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem niewielkiej ilości soli.
Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrami oraz szczyptą soli. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Gdy masa stanie się jednolita dodajemy partiami przesiane sypkie składniki oraz mleko skondensowane. Do połączonych składników dodajemy pokrojoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Na samym końcu do ciasta przekładamy ubitą na sztywno pianę z białek i ostrożnie wszystko ze sobą łączymy.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 30/14.
Ciasto pieczemy w temp. 180 st przez około 60 minut. Po 15 minutach od wstawienia ciasta do piekarnika ostrym nożem robimy na środku podłużne nacięcie na głębokości około 1 cm.
Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia.
Zimne polewamy polewą i dekorujemy kolorowymi perełkami.
Polewa:
Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do rondelka, dodajemy mleko skondensowane i na małym ogniu cały czas mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia i połączenia się składników.
Gotową polewą polewamy ciasto.
Uwaga polewa szybko się ścina i perełki trzeba docisnąć inaczej będą się odbijać.
Gorzką czekoladę kroimy na drobne kawałki.
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem niewielkiej ilości soli.
Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrami oraz szczyptą soli. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Gdy masa stanie się jednolita dodajemy partiami przesiane sypkie składniki oraz mleko skondensowane. Do połączonych składników dodajemy pokrojoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Na samym końcu do ciasta przekładamy ubitą na sztywno pianę z białek i ostrożnie wszystko ze sobą łączymy.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 30/14.
Ciasto pieczemy w temp. 180 st przez około 60 minut. Po 15 minutach od wstawienia ciasta do piekarnika ostrym nożem robimy na środku podłużne nacięcie na głębokości około 1 cm.
Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia.
Zimne polewamy polewą i dekorujemy kolorowymi perełkami.
Polewa:
Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do rondelka, dodajemy mleko skondensowane i na małym ogniu cały czas mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia i połączenia się składników.
Gotową polewą polewamy ciasto.
Uwaga polewa szybko się ścina i perełki trzeba docisnąć inaczej będą się odbijać.
Dinah
misia5
Zapraszam:)
Czekoladka 2
misia5
Dziękuję :) Cieszę się, że Ci się podoba.
ciasteczka