Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ciasto czekoladowe a'la brownie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wilgotne ciasto czekoladowe przypominające brownie.

Ciasto czekoladowe a'la brownie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto czekoladowe a'la brownie

 

  • 15 dkg masła
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 czubata łyżka ciemnego kakao

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe a'la brownie
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do metalowej miski. Do czekolady dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej, dokładnie wymieszać i przestudzić. Jajka wbić do miski, dodać do nich cukier puder. Jajka z cukrem ubić na puszysty krem. Wlewać do niego powoli masę czekoladowo-maślaną i cały czas ubijać. Do masy dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do natłuszczonej średniej tortownicy (ok. 22 cm). Piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut (sprawdzić patyczkiem).
Ciasto czekoladowe a'la brownie
Połamana na mniejsze kawałki czekolada z dodatkiem masła.
Ciasto czekoladowe a'la brownie
Jajka ubite z cukrem pudrem na puszysty krem.
Ciasto czekoladowe a'la brownie
Jajeczna masa dokładnie wymieszana z masą czekoladowo maślaną.
Ciasto czekoladowe a'la brownie
Gotowe ciasto przelane do natłuszczonej tortownicy.