agnieszka32910

agnieszka32910

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 42]

Czekoladowe kokosaniki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna alternatywa dla tradycyjnych kokosanek

Czekoladowe kokosaniki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowe kokosaniki

 

  • 5 kostek czekolady deserowej
  • 2 białka
  • 1/3 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 szkl wiórków kokosowych
  • 2 kostki białej czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania:

Czekoladowe kokosaniki
3 kostki czekolady topimy w gorącej kąpieli. Pozostałą część ścieramy na tarce o dużych oczkach. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stale mieszając stopniowo dodajemy do niej cukier biały i waniliowy. Następnie dodajemy schłodzoną roztopioną czekoladę i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Do uzyskanej masy wsypujemy porcjami wiórki kokosowe. Na koniec dodajemy startą czekoladę. Po wymieszaniu nakładamy masę łyżeczką na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp 160C przez około 20 minut. Białą czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nią kokosanki na około minutę przed wyjęciem z piekarnika.
Czekoladowe kokosaniki
Część czekolady ścieramy na tarce, a resztę topimy
Czekoladowe kokosaniki
Białka ubijamy na sztywną pianę a następnie dodajemy cukier
Czekoladowe kokosaniki
Po dodaniu roztopionej czekolady stopniowo wsypujemy kokos
Czekoladowe kokosaniki
Na koniec dodajemy startą na początku czekoladę

Tagi:

czekolada