misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasteczka i desery Michaeli

Czekoladowe piaskowe ciasteczka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne ciasteczka z czekoladą

Czekoladowe piaskowe ciasteczka

Składniki:

Czekoladowe piaskowe ciasteczka

 

  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Szczypta soli
  • 1-2 łyżki mleka
  • 375 g mąki
  • 200 g czekolady pokrojonej w kostkę

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowe piaskowe ciasteczka

Masło rozpuścić i lekko przyrumienić, przelać do miski i wstawić do lodówki do zastygnięcia


Masło ucierać z cukrem, cukrem waniliowym i solą, dodając mleko. Wsypać mąkę i zagnieść ciasto. Dodać pokrojoną w kostkę czekoladę. Z ciasta uformować wałki o grubości ok. 3 cm, włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Wałki pokroić ostrym nożem na 0,5 cm krążki i układać na blachach wyłożonych pergaminem (papier do pieczenia). Piec na złoty kolor w temperaturze 180-200 stopni.


SMACZNEGO!


Tagi:

czekolada