mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Czekoladowe talarki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo delikatne, rozpływające się w ustach talarki

Czekoladowe talarki

Składniki:

Czekoladowe talarki

 

  • 175g masła
  • 200g cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 op cukru wanilinowego
  • 150g startej gorzkiej czekolady
  • 250g mąki pszennej
  • 125g mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op polewy czekoladowej

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowe talarki
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodawać jajka i żółtko, utrzeć. Dodać cukier wanilinowy i czekoladę, wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 200stopni. Na stolnicę przesiać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wyłożyć na nią masę. Ze składników zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować na placek grubości 0,5cm i wyciąć ciastka o średnicy 5cm. Blachy wyłożyć pergaminem, wyłożyć ciasteczka. Każdą porcję piec 15minut. Ciasteczka wystudzić. Polewę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Talarki zanurzać do połowy w polewie i układać na kratce aby polewa zastygła.