2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Czekoladowe zwierzaczki

  • 14
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Moje pierwsze domowe pralinki, ręczna żmudna praca prawie jak w manufakturze czekolady:) z płynącym nadzieniem białej czekolady i konfitury

Czekoladowe zwierzaczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowe zwierzaczki

 

  • 150 g czekolady mlecznej
  • 60 g czekolady białej
  • 3 łyżki konfitury wiśniowej
  • foremka silikonowa do pralinek

Sposób przygotowania:

Czekoladowe zwierzaczki
Potrzebne nam będą rondelek z wodą i dwie szklanki z grubym dnem,do jednej szklanki łamiemy całą mleczną czekoladę a w drugiej połowę białej czekolady ,pierwszą rozpuszczamy w kąpieli wodnej ma być ciepła dobrze ale żeby się nie gotowała!Foremki do pralinek nie natłuszczamy,ponieważ czekolada jest kapryśna i nie toleruje żadnych dodatków do niej. gdy czekolada jest gotowa rozpuszczona bierzemy mały pędzelek taki jak mają dzieci do malowania plakatówek w szkole:)i smarujemy pierwszą warstwę czekolady ma być cieniutka i wejść w każdy zakamarek foremki ,to podstawa by pralinki się udały,po tej czynności wstawiamy do lodówki na 5 minut ,po wyjęciu czynność tę powtarzamy trzy razy aż będziemy mieli solidny fundament pralinek. Teraz możemy zabrać się za robienie nadzienia,w tym celu rozpuszczamy w kąpieli wodnej białą czekoladę ,gdy będzie już płynna wkładamy do niej trzy łyżki pysznej wiśniowej konfitury i mieszamy razem. Gdy trzecia warstwa czekolady dobrze nam zastygnie wkładamy po troszeczku łyżeczką nadzienie mleczno-wiśniowe i zamykamy resztą płynnej mlecznej czekolady. Po zrobieniu wstawiłam na całą noc do lodówki a na drugie śniadanie mieliśmy już piękne czekoladowe pralinki . Dzieci były zachwycone ,dorośli również ..któż nie lubi czekoladowych słodkości...:)
Czekoladowe zwierzaczki
zoapotrujemy sie w to co trzeba do domowych pralinek
Czekoladowe zwierzaczki
roztopioną czekoladą smarujemy pierwszą warstwę i kolejno po zastygnięciu następne warstwy
Czekoladowe zwierzaczki
następnie z białej czekolady i konfitury robimy nadzienie
Czekoladowe zwierzaczki
nadziewamy wnętrze pralinek i zamykamy warstwą czekolady

Tagi:

czekolada