Smak Monika

Smak Monika

Szef Kuchni
[Przepisów: 77]

Czekoladowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

W wolnych chwilach pieke Czekoladowiec.

Czekoladowiec

Składniki:

Czekoladowiec

 

 

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • szklanka miodu
  • szklanka cukru
  • 2 opakowania przyprawy do piernika
  • 4 jaja
  • 2 łyżki sody oczyszczonej
  • garść migdałów
  • 2 czekolady gorzkie

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowiec
Jajka ubić z cukrem na jednolitą masę w małym rondelku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych jajek, oprócz tego dodajemy do rondelka cukier, przyprawę do piernika, miód i wlać sodę rozpuszczoną w 0,5 szklanki wody. Z przygotowanych składników zagnieść ciasto. Na wyłożonej papierem blasze o wymiarach 21 x 26 cm , przełożyć surowe ciasto, potem wkładamy w ciasto migdały.
Piec w 180 - 200° C przez 40 minut. Ostudzony piernik polać rozpuszczoną w rondelku czekoladą. Świetnie smakuje z jogurtem truskawkowym.