Sposób przygotowania:
Czekoladowiec rumowy z lodami
Margarynę utrzeć z cukrem, a następnie dodawać kolejno po jednym jajku podczas mieszania lub ucierania. Odmierzyć dozę rumu, coli rumowej lub aromatu do ciast z rumem i dodać do misy z częścią składników, wlać mleko lub śmietankę i ponownie wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na koniec i znów zmieszać. Blachę prostokątną natłuścić i wysypać bułką tartą lub drobną kaszką. Wylać masę do blachy i łopatką kuchenną rozprowadzić po całej powierzchni. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika do 190-200 st. C na 45-50 min. Pod koniec pieczenia sprawdzić, czy ciasto upieczone, wbijając długi patyczek w ciasto. Jeśli upieczone, wyjąć blachę przez rękawice. Ciasto przestudzić, a potem przekroić na wpół na wzdłuż i wyciąć nożem mniejszy fragment ciasta w środku, robiąc miejsce na masę lodową. Z górnej części ciasta również wyciąć o tej samej wielkości kawałek, aby można było przykryć masę i nadziewać obie części spodów lodami w gałkach lub plastrach. Nakryć górnym spodem dolny z masą. Pokroić na kawałki i podawać.