marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Czekoladowiec rumowy z lodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Przekładane ciasta,a szczególnie czekoladowe lub biszkoptowe są najczęściej serwowane z dodatkiem bitej śmietany lub lodów nierzadko domowej roboty.

Czekoladowiec rumowy z lodami

Składniki:

Czekoladowiec rumowy z lodami

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 120 g.margaryny do pieczenia,
  • 5 jaj,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/3 szklaneczki rumu,coli rumowej lub aromatu do ciast,
  • 1/2 szklanki mleka lub śmietanki 30%,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do formy,
  • bułka tarta lub kasza manna do wysypania,
  • 1 opakowanie średnie lodów dwusmakowych.

Sposób przygotowania:

Czekoladowiec rumowy z lodami
Margarynę utrzeć z cukrem, a następnie dodawać kolejno po jednym jajku podczas mieszania lub ucierania. Odmierzyć dozę rumu, coli rumowej lub aromatu do ciast z rumem i dodać do misy z częścią składników, wlać mleko lub śmietankę i ponownie wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na koniec i znów zmieszać. Blachę prostokątną natłuścić i wysypać bułką tartą lub drobną kaszką. Wylać masę do blachy i łopatką kuchenną rozprowadzić po całej powierzchni. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika do 190-200 st. C na 45-50 min. Pod koniec pieczenia sprawdzić, czy ciasto upieczone, wbijając długi patyczek w ciasto. Jeśli upieczone, wyjąć blachę przez rękawice. Ciasto przestudzić, a potem przekroić na wpół na wzdłuż i wyciąć nożem mniejszy fragment ciasta w środku, robiąc miejsce na masę lodową. Z górnej części ciasta również wyciąć o tej samej wielkości kawałek, aby można było przykryć masę i nadziewać obie części spodów lodami w gałkach lub plastrach. Nakryć górnym spodem dolny z masą. Pokroić na kawałki i podawać.