Sposób przygotowania:
czekoladowiec z gruszkami
Maslo utrzeć z połową cukru, szczyptą soli i 1 cukrem waniliowym na puszystą masę.Nieustannie ucierając powoli wbijać jajka. Jena tabliczkę czekolady zetrzeć na tarce, dodać do masy wraz z mąką, dodac proszek do pieczenia i wymieszać. Tortownicę nasmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Na spodzie rozsmarować ciasto. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gruszki umyć, połowę odłożyć do dekoracji. Przeciąć wzdłuż, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić na cząstki. Skropić sokiem z cytryny. Zagotować 1,5 litra wody z cukrem. Włożyć gruszki i gotować około 15 minut, następnie wyłożyć i ostudzić. Pozostałą czekoladę stopić w kąpieli wodnej i ostudzić,Śmietanę ubić, w połowie ubijania wlać likier i dodać cukier waniliowy. Ubita śmietanę połączyć z czekoladę. Na cieście rozsmarować połowę kremu, rozłożyć cząstki gruszek i przykryć pozostałym kremem. Wierzch wygładzić. Dobrze schłodzić w lodówce. Udekorować cząstkami odłożonych gruszek.