szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

czekoladowiec z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pyszny tort czekoladowy z gruszkami

czekoladowiec z gruszkami

Składniki:

czekoladowiec z gruszkami

 

  • pół kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 1,1/3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 tabliczki czekolady
  • 1/3 szklanki soku cytrynowego
  • 6 gruszek
  • 4 łyżki likieru czekoladowego
  • 2 szklanki kremówki
  • szczypta soli
  • tłuszcz i bułka do formy

Sposób przygotowania:

czekoladowiec z gruszkami
Maslo utrzeć z połową cukru, szczyptą soli i 1 cukrem waniliowym na puszystą masę.Nieustannie ucierając powoli wbijać jajka. Jena tabliczkę czekolady zetrzeć na tarce, dodać do masy wraz z mąką, dodac proszek do pieczenia i wymieszać. Tortownicę nasmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Na spodzie rozsmarować ciasto. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gruszki umyć, połowę odłożyć do dekoracji. Przeciąć wzdłuż, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić na cząstki. Skropić sokiem z cytryny. Zagotować 1,5 litra wody z cukrem. Włożyć gruszki i gotować około 15 minut, następnie wyłożyć i ostudzić. Pozostałą czekoladę stopić w kąpieli wodnej i ostudzić,Śmietanę ubić, w połowie ubijania wlać likier i dodać cukier waniliowy. Ubita śmietanę połączyć z czekoladę. Na cieście rozsmarować połowę kremu, rozłożyć cząstki gruszek i przykryć pozostałym kremem. Wierzch wygładzić. Dobrze schłodzić w lodówce. Udekorować cząstkami odłożonych gruszek.