Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Czekoladowiec ze śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Proste, szybkie w przygotowaniu, pyszne ciasto z dużą ilością kakao, przełożone bitą śmietaną. Polecam:)

Czekoladowiec ze śmietaną

Składniki:

Czekoladowiec ze śmietaną

 

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 4 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 kostki palmy
  • 400 g kefiru
  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 1 łyżka żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru do śmietany

Sposób przygotowania:

Czekoladowiec ze śmietaną
Wszystkie sypkie składniki (oprócz żelatyny i cukru pudru) przesypać do miski i dokładnie wymieszać. Palmę roztopić i przestudzić. Dodać ją do sypkich składników razem z jajkiem i kefirem. Wszystko wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy (ok. 22 cm). Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 45 minut. Upieczone ciasto ostudzić, następnie przekroić na dwa krążki. Żelatynę namoczyć w pół szklanki zimnej wody, następnie rozpuścić ją podgrzewając i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Do bitej śmietany dodać cukier puder i ciepłą żelatynę, dokładnie wymieszać. Jeden krążek ciasta umieścić z [powrotem w tortownicy. Wylać na niego bitą śmietanę, przykryć drugim krążkiem ciasta. Polać dowolną polewą. Ciasto schłodzić mocno w lodówce.

Tagi:

jajko jajka