Sposób przygotowania:
Pyzy tradycyjne z dodatkamiPrzygotowanie masy
Ziemniaki ugotować na dzień przed przygotowywaniem pyz. Powinny być dobrze schłodzone. W dniu, w którym zamierzamy przygotować pyzy przeciskamy ugotowane ziemniaki przez praskę lub mielimy ugotowane ziemniaki maszynką. Tak przygotowane układamy na stolnicy.
Następnie obieramy surowe ziemniaki i mielimy je. Jak wiadomo ten etap przygotowywania pyz jest najbardziej pracochłonny, jednak wykorzystanie do tego celu sokowirówki (z tarczą o oczkach standardowo wykorzystywanych do tarcia ziemniaków) znacznie przyśpiesza przygotowanie pyz.
Sok powstały z ziemniaków przepuszczonych przez sokowirówkę wylewamy, natomiast do przygotowania pyz wykorzystujemy wyciśnięte ziemniaki. Wyciśnięte ziemniaki w postaci suchej masy wykładamy na stolnicę.
Następnie mieszamy oba składniki i dodajemy sól i pieprz do smaku.
WAŻNE - ilość ziemniaków gotowanych przetartych przez praskę i ziemniaków surowych uzyskanych z sokowirówki musi być optycznie taka sama. OPTYCZNIE, nie ma to nic wspólnego z wagą obu produktów.
Formowanie oraz gotowanie
Z powstałej jednolitej masy formujemy dość duże kuleczki wielkości pulpetów. Po przygotowaniu pyz wrzucamy je do gotującej się osolonej wody i gotujemy około 10 minut od chwili wypłynięcia pyz na powierzchnię.
Podanie
Istnieje wiele wersji dodatków do pyz. My lubimy je z fasolką po bretońsku i z cebulką przysmażaną na tłuszczu. Można też przygotować pyzy z farszem mięsnym.
Mam nadzieję, że zachęcę Was tym przepisem do powrotu do dawnych przepisów z maminej lub babcinej kuchni, których niezapomniany smak wraca do nas często we wspomnieniach.
Życzę smacznego