iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pierogi z serem i jagodami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jak to z pierogami bywa najgorsze jest ich lepienie, ale jak już się za nie zabierzemy to zawsze jakoś to zleci, a pierogi wychodzą pyszne :)

Pierogi z serem i jagodami

Składniki:

Pierogi z serem i jagodami

ciasto:

farsz:

Sposób przygotowania:

Pierogi z serem i jagodami
Na stolnicę przesiać mąkę i wymieszać z solą oraz drożdżami, dodać jajko oraz olej i zagniatając dolewać ciepłą wodę ( tak na wyczucie), wody dodajemy tyle, aby po zagnieceniu uzyskać gładkie i lśniące ciasto.

Farsz:

Ser skręcić przez maszynkę i utrzeć z jajkiem, cukrem oraz proszkiem budyniowym na koniec delikatnie wymieszać z jagodami. Ciasto cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i szklanką wyciąć krążki na każdym umieścić porcję farszu i zlepić pierogi.

Pierogi gotować w dużej ilości osolonej wody po ugotowaniu delikatnie wyciągamy z wody i podajemy jak kto lubi u mnie zawsze są polane śmietanką lub jogurtem naturalnym.

Tagi:

dania pierogi