Sposób przygotowania:
Pierogi z serem i jagodami
Na stolnicę przesiać mąkę i wymieszać z solą oraz drożdżami, dodać jajko oraz olej i zagniatając dolewać ciepłą wodę ( tak na wyczucie), wody dodajemy tyle, aby po zagnieceniu uzyskać gładkie i lśniące ciasto.
Farsz:
Ser skręcić przez maszynkę i utrzeć z jajkiem, cukrem oraz proszkiem budyniowym na koniec delikatnie wymieszać z jagodami. Ciasto cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i szklanką wyciąć krążki na każdym umieścić porcję farszu i zlepić pierogi.
Pierogi gotować w dużej ilości osolonej wody po ugotowaniu delikatnie wyciągamy z wody i podajemy jak kto lubi u mnie zawsze są polane śmietanką lub jogurtem naturalnym.
Farsz:
Ser skręcić przez maszynkę i utrzeć z jajkiem, cukrem oraz proszkiem budyniowym na koniec delikatnie wymieszać z jagodami. Ciasto cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i szklanką wyciąć krążki na każdym umieścić porcję farszu i zlepić pierogi.
Pierogi gotować w dużej ilości osolonej wody po ugotowaniu delikatnie wyciągamy z wody i podajemy jak kto lubi u mnie zawsze są polane śmietanką lub jogurtem naturalnym.
Magdalena88
Jagodowa