mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Pierogi maślane jagodowo serowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Zrobiłam dwie wersje z serem jagodowym i samymi jagodami. Latem takie obiad mogę jeść często. Uwielbiam pierogi z owocami za to nie przepadam za pierogami wytrawnymi.

Pierogi maślane jagodowo serowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi maślane jagodowo serowe

 

 

 

  • 200 ml wody ciepłej

 

 

 

 

  • 1 łyżeczka cukru

 

Sposób przygotowania:

Pierogi maślane jagodowo serowe
Mąkę przesiewam do miski, dodaję rozpuszczone zimne masło, sól i wodę ciepłą. Całość wyrabiam ręką aż ciasto dobrze się połączy. Odstawiam na godzinę. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowuje ciasto cienko. Wykrawam kwadraty, które układam na foremce do jagód, nakładam na każdego pieroga łyżeczkę jagód. Ser biały rozrabiam widelcem, dodaję jogurt, trzy łyżki jagód, cukier i wyrabiam na gładką masę. Nadzienie serowe układam na cieście i sklejam pierogi. Gotuję w gorącej wodzie z dodatkiem łyżeczki oliwy do momentu aż pierogi wypłyną na wierzch jeszcze dwie minuty. Pierogi polewam jogurtem i zmiksowanymi jagodami. Dekoruje melisą
Pierogi maślane jagodowo serowe
mąka przesiana w misce masło rostopione dodane
Pierogi maślane jagodowo serowe
ciasto zagniecione w misce gotowe do użycia
Pierogi maślane jagodowo serowe
farsz z sera z jagodami na cieście w foremce
Pierogi maślane jagodowo serowe
Pierogi zlepione na desce przed gotowaniem