Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Pierogi z serem i jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne pierogi z farszem serowo- jagodowym. Doskonała propozycja na bezmięsny obiad dla całej rodziny.

Pierogi z serem i jagodami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z serem i jagodami

 

  • Farsz:
  • 20 dag sera białego
  • 1/2 szklanki jagód
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 żółtko
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • woda
  • Dodatkowo:
  • 1/3 kostki masła
  • cukier do posypania

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z serem i jagodami
Jagody miksujemy blenderem. Do musu jagodowego dodajemy ser, żółtko oraz cukry. Dokładnie łączymy wszystkie składniki. Z mąki, jajka, oleju i wody zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy. Szklanką wykrawamy w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta nakładamy porcję farszu serowo-jagodowego. Zlepiamy pierogi. Przygotowane pierogi gotujemy 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i wykładamy na talerz. Polewamy podrumienionym masłem i posypujemy cukrem.
Pierogi z serem i jagodami
Wypłukane jagody miksujemy blenderem na mus.
Pierogi z serem i jagodami
Do musu jagodowego dodajemy ser, żółtko oraz cukry. Dokładnie łączymy wszystkie składniki.
Pierogi z serem i jagodami
Z mąki, jajka, oleju i wody zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy.
Pierogi z serem i jagodami
Szklanką wykrawamy w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta naładamy porcję farszu serowo-jagodowego. Zlepiamy pierogi. Przygotowane pierogi gotujemy 5 minut w osolonej wodzie.