migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Pierogi z serem i botwiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 22

Dawno nie robiłam pierogów a naszła mnie chętka. Akurat mamy sezon na botwinę więc trafiła ona do farszu razem z serem. Dzięki temu wyszły mi lekko różowe pierożki.

Pierogi z serem i botwiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z serem i botwiną

ciasto

farsz

  • 250 g sera półtłustego
  • 200 g botwiny ( małe buraczki i łodyżki)
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pierogi z serem i botwiną
Przygotować farsz. Botwinę drobno pokroić. Zalać wodą i ugotować, wystudzić i osączyć na sicie.

Ser rozgnieść widelcem. Dodać jajko i ugotowaną botwinę. Dokładnie wymieszać, do smaku doprawić sola i pieprzem.

Przygotować ciasto. W misce wymieszać mąkę ze szczyptą soli.W gorącej wodzie rozpuścić masło i wlać do do mąki. Wymieszać łyżką.

Następnie zawartość miski przełożyć na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto. Potem gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut aby odpoczęło.

Następnie ciasto rozwałkować, wykrawać koła o średnicy ok 9-10 cm. Na każde koło nałożyć ok łyżki farszu i zlepić pierogi.

Brzegi docisnąć widelcem. Pierogi wrzucać na osolony wrzątek. Gotować ok 4-5 minut od wypłynięcia.

Gotowe pierożki podałam okraszone zrumienioną cebulką.   
Pierogi z serem i botwiną
Botwinę drobno pokroić. Zalać wodą i ugotować, wystudzić i osączyć na sicie.
Pierogi z serem i botwiną
W misce wymieszać mąkę ze szczyptą soli.W gorącej wodzie rozpuścić masło i wlać do do mąki. Wymieszać łyżką.
Pierogi z serem i botwiną
Następnie ciasto rozwałkować, wykrawać koła o średnicy ok 9-10 cm.
Pierogi z serem i botwiną
Na każde koło nałożyć ok łyżki farszu i zlepić pierogi. Brzegi docisnąć widelcem.

Tagi:

danie pierogi