Sposób przygotowania:
Pierogi z serem i botwiną
Przygotować farsz. Botwinę drobno pokroić. Zalać wodą i ugotować, wystudzić i osączyć na sicie.
Ser rozgnieść widelcem. Dodać jajko i ugotowaną botwinę. Dokładnie wymieszać, do smaku doprawić sola i pieprzem.
Przygotować ciasto. W misce wymieszać mąkę ze szczyptą soli.W gorącej wodzie rozpuścić masło i wlać do do mąki. Wymieszać łyżką.
Następnie zawartość miski przełożyć na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto. Potem gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut aby odpoczęło.
Następnie ciasto rozwałkować, wykrawać koła o średnicy ok 9-10 cm. Na każde koło nałożyć ok łyżki farszu i zlepić pierogi.
Brzegi docisnąć widelcem. Pierogi wrzucać na osolony wrzątek. Gotować ok 4-5 minut od wypłynięcia.
Gotowe pierożki podałam okraszone zrumienioną cebulką.
Ser rozgnieść widelcem. Dodać jajko i ugotowaną botwinę. Dokładnie wymieszać, do smaku doprawić sola i pieprzem.
Przygotować ciasto. W misce wymieszać mąkę ze szczyptą soli.W gorącej wodzie rozpuścić masło i wlać do do mąki. Wymieszać łyżką.
Następnie zawartość miski przełożyć na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto. Potem gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut aby odpoczęło.
Następnie ciasto rozwałkować, wykrawać koła o średnicy ok 9-10 cm. Na każde koło nałożyć ok łyżki farszu i zlepić pierogi.
Brzegi docisnąć widelcem. Pierogi wrzucać na osolony wrzątek. Gotować ok 4-5 minut od wypłynięcia.
Gotowe pierożki podałam okraszone zrumienioną cebulką.