dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Pierogi z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ulubione pierogi mojej rodziny. Należy uważać przy jedzeniu, aby nie poplamić sobie ubrań sosem jagodowym.

Pierogi z jagodami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z jagodami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z jagodami
Wszystkie składniki na pierogi łączymy i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części i przykrywam ściereczką aby nie wyschłą. Każdy kawałek ciasta cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Na krążku układamy kilka jagódek i zlepiamy na pół. Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy po wypłynięciu ok 3 minuty. Nadzienie: Jagody oczyszczamy i płuczemy. Dokładnie odsączamy. Dodajemy cukry i bułę tartą. Dokładnie mieszamy. Smacznego!
Pierogi z jagodami
Jagody dokładnie przebieramy z liścci i płuczemy.
Pierogi z jagodami
Do mąki dodajemy sól, jajko, wodę i zagniatamy ciasto.
Pierogi z jagodami
Ciasto cienko rozwalkowujemy i wycinamy krążki.
Pierogi z jagodami
Pierogi zlepiamy i gotujemy w osolonej wodzie.