Sposób przygotowania:
Pijane pierogi jagodowe
Jagody wymieszać z cukrem pudrem i rumem i zostawić na parę godzin w
lodówce.
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać ok łyżeczkę soli i wlać na środek
bardzo gorącą wodę (dzięki temu ciasto będzie bardziej sprężyste). Jak ostygnie na
tyle, żeby nie poparzyć palców, wyrabiać ciasto, dodać jajko i dalej wyrabiać-
jak jest za rzadkie dodac trochę mąki, a jak za gęste to wody. Jajko nie jest niezbędnym składnikiem, zazwyczaj ciasto pierogowe robię tylko z mąki i wody. Gdy ciasto będzie
jednolite odstawiamy na bok przykryte miseczką, żeby nie obsychało.
Bierzemy
kawałek ciasta, wałkujemy cienki placek, wycinany szklanką kółka. Na środek
każdego kółka kładziemy łyżeczę jagodowego farszu i dokładnie sklejamy
boki.
Gotujemy partiami we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem oliwy- dzięki
temu pierogi się nie sklejają.
Do wody można wrzucić tez kilka jagód- wtedy
pierogi będą fioletowe.
Podajemy polane jogurtem naturalnym i posypane
cukrem, można też posypać jagodami
lodówce.
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać ok łyżeczkę soli i wlać na środek
bardzo gorącą wodę (dzięki temu ciasto będzie bardziej sprężyste). Jak ostygnie na
tyle, żeby nie poparzyć palców, wyrabiać ciasto, dodać jajko i dalej wyrabiać-
jak jest za rzadkie dodac trochę mąki, a jak za gęste to wody. Jajko nie jest niezbędnym składnikiem, zazwyczaj ciasto pierogowe robię tylko z mąki i wody. Gdy ciasto będzie
jednolite odstawiamy na bok przykryte miseczką, żeby nie obsychało.
Bierzemy
kawałek ciasta, wałkujemy cienki placek, wycinany szklanką kółka. Na środek
każdego kółka kładziemy łyżeczę jagodowego farszu i dokładnie sklejamy
boki.
Gotujemy partiami we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem oliwy- dzięki
temu pierogi się nie sklejają.
Do wody można wrzucić tez kilka jagód- wtedy
pierogi będą fioletowe.
Podajemy polane jogurtem naturalnym i posypane
cukrem, można też posypać jagodami