Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Pijane pierogi jagodowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierogi z jagodami jadł chyba każdy, a ktoś jadł jagody z dodatkiem rumu zawinięte w pierogowe ciasto?

Pijane pierogi jagodowe

Składniki:

Pijane pierogi jagodowe

 

  • 1/2 kg mąki
  • 2 szklanki gorącej wody
  • jajko
  • 2 szklanki jagód
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 100ml rumu
  • olej
  • sól
  • cukier
  • 150g jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Pijane pierogi jagodowe
Jagody wymieszać z cukrem pudrem i rumem i zostawić na parę godzin w
lodówce.
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać ok łyżeczkę soli i wlać na środek
bardzo gorącą wodę (dzięki temu ciasto będzie bardziej sprężyste). Jak ostygnie na
tyle, żeby nie poparzyć palców, wyrabiać ciasto, dodać jajko i dalej wyrabiać-
jak jest za rzadkie dodac trochę mąki, a jak za gęste to wody. Jajko nie jest niezbędnym składnikiem, zazwyczaj ciasto pierogowe robię tylko z mąki i wody. Gdy ciasto będzie
jednolite odstawiamy na bok przykryte miseczką, żeby nie obsychało.
Bierzemy
kawałek ciasta, wałkujemy cienki placek, wycinany szklanką kółka. Na środek
każdego kółka kładziemy łyżeczę jagodowego farszu i dokładnie sklejamy
boki.
Gotujemy partiami we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem oliwy- dzięki
temu pierogi się nie sklejają.
Do wody można wrzucić tez kilka jagód- wtedy
pierogi będą fioletowe.
Podajemy polane jogurtem naturalnym i posypane
cukrem, można też posypać jagodami