haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Miodowa pierś z kurczaka z papryczkami chilli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Niepozornie wyglądająca potrawa zachwyca słodyczą miodu i na długo pozostawia w ustach pikantne ciepło papryczek chilli.

Miodowa pierś z kurczaka z papryczkami chilli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miodowa pierś z kurczaka z papryczkami chilli

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 - 2 papryczek chilli
  • 1/2 dużej lub 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • 3 pomidory
  • makaron świderki

Sposób przygotowania:

Miodowa pierś z kurczaka z papryczkami chilli
Pierś z kurczaka umyłam i pokroiłam na dość duże kostki.

Z miodu, octu balsamicznego, oliwy, szczypty soli, 1 ząbka czosnku oraz sproszkowanej papryki zrobiłam marynatę, do której włożyłam mięso. Marynowałam ponad godzinę w lodowce.

W tym czasie ugotowałam makaron.

Kiedy mięso było zamarynowane, wrzuciłam je bez marynaty na rozgrzany olej smażyłam przez chwilę. Następnie dodałam pokrojona w kostkę cebulę i jeszcze chwilę smażyłam.

Papryczkę chilli, przeciśnięte przez praskę pozostałe dwa ząbki czosnku i pokrojone w kostkę pomidory wymieszałam z marynatą w której było mięso. Całość dodałam do kurczaka, wymieszałam na patelni, wlałam kremówkę i dusiłam pod przykryciem ok. 5 minut. następnie zdjęłam pokrywkę i na dużym ogniu chwilkę redukowałam sos.

Podałam z makaronem. Smacznego!
Miodowa pierś z kurczaka z papryczkami chilli
Najpierw pierś z kurczaka marynujemy ponad godzinę.
Miodowa pierś z kurczaka z papryczkami chilli
Wszystkie warzywa kroimy w mała kosteczkę.
Miodowa pierś z kurczaka z papryczkami chilli
Mięsoo smażymy z cebulą, a do marynaty dodajemy pozostałe warzywa.
Miodowa pierś z kurczaka z papryczkami chilli
Wszystko razem dusimy razem z kremówką około 5 minut.