Sposób przygotowania:
Tort czekoladowo-jabłkowyPrzygotowania ciasta
Przygotowanie ciasta zaczynamy od zmiksowania masła z z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku.
Dodajemy przesianą mąkę z kakao. Na koniec dosypujemy cynamon, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Ciasto dokładnie mieszamy.
Formę do pieczenia o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Przygotowania nadzienia z jabłek
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na grubej tarce.
Do formy wykładamy 2/3 ciasta czekoladowego, które przykrywamy startymi jabłkami.
Na wierzch jabłek wylewamy ostatnią porcję ciasta czekoladowego.
Tort czekoladowo-jabłkowy pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 50-60 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce do ciasta.
Przygotowanie polewy czekoladowej
W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę razem z masłem.
Ostudzoną polewą czekoladową oblewamy tort. Tort dekorujemy laskami cynamonem.