grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Tort czekoladowo-jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tort czekoladowo-jabłkowy, oblany polewą czekoladową, aromatyzowany cynamonem, idealnym deserem na poprawę humoru w jesienne dni.

Tort czekoladowo-jabłkowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort czekoladowo-jabłkowy

Na ciasto

Na polewę czekoladową

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowo-jabłkowy

Przygotowania ciasta

Tort czekoladowo-jabłkowy
Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny mieć temperature pokojową.

Przygotowanie ciasta zaczynamy od zmiksowania masła z z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku.

Dodajemy przesianą mąkę z kakao. Na koniec dosypujemy cynamon, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Ciasto dokładnie mieszamy.

Formę do pieczenia o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.

Przygotowania nadzienia z jabłek

Tort czekoladowo-jabłkowy
Jabłka dokładnie układamy na spodzie z ciasta czekoladowego.

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na grubej tarce.
Do formy wykładamy 2/3 ciasta czekoladowego, które przykrywamy startymi jabłkami.

Na wierzch jabłek wylewamy ostatnią porcję ciasta czekoladowego.

Tort czekoladowo-jabłkowy pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 50-60 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce do ciasta.

Przygotowanie polewy czekoladowej

Tort czekoladowo-jabłkowy
Czekoladę z masłem możemy rozpuścić również w kuchence mikrofalowej.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę razem z masłem.

Ostudzoną polewą czekoladową oblewamy tort. Tort dekorujemy laskami cynamonem.


Tagi:

ciasto tort owoce