Sposób przygotowania:
Czekoladowo-miętowe ciasteczka
W kąpieli wodnej roztopić margarynę a potem połamać czekoladę, dodać do margaryny i rozpuścić. Od czasu do czasu mieszając. Roztopioną czekoladę zdjąć z ognia i przestudzić, ale ma być płynna. Białka oddzielić od żółtek i ubić te białka ze szczyptą soli. Potem dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać.
Następnie dodać żółtka, wymieszać z białkami. Potem wlać odrobinę kropli ( dosłownie kilka kropli ) i cały czas miksując wlewać czekoladę. Na koniec przesiać do masy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać ciasto. Gotowe przykryć i wstawić na kilkanaście godzin do lodówki.
Potem za pomocą łyżeczki ( ciasto będzie twarde ) wybierać porcje ciasta i formować kulki w wielkości orzecha włoskiego.
Kulki obtaczać w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy. Ciasteczka piec 15 minut w 180 stopniach. Upieczone wystudzić na kratce.
Następnie dodać żółtka, wymieszać z białkami. Potem wlać odrobinę kropli ( dosłownie kilka kropli ) i cały czas miksując wlewać czekoladę. Na koniec przesiać do masy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać ciasto. Gotowe przykryć i wstawić na kilkanaście godzin do lodówki.
Potem za pomocą łyżeczki ( ciasto będzie twarde ) wybierać porcje ciasta i formować kulki w wielkości orzecha włoskiego.
Kulki obtaczać w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy. Ciasteczka piec 15 minut w 180 stopniach. Upieczone wystudzić na kratce.
misia14
monikaT83
zewa
Ewa
reanja
zewa
Normalne krople miętowe z apteki :) Ale jak masz likier miętowy to też można użyć.
zewa
dziękuję :)
reanja
dzięki:)
mysza75
zewa
:)